Fråga: Hur söker jag förskoleplats för mitt barn på Mullelyan?
Svar: Klicka på Ansökan. Innan ni tackar ja till en plats vill vi att ni har besökt oss på Mullelyan så ni kan få en inblick i vad det innebär att ha sitt barn på I Ur och Skur Mullelyan. Se rubrik öppet hus.
F: Är det lång kö för att få en plats?
Svar: Vi tar in nya barn varje höst och under året om något barn flyttar.
F: Hur mycket är ni ute på en dag?
Svar: Det beror på ålder och årstid. Under sommaren är vi ute hela dagarna.
Barn mellan 1-2 år äter och sover inne på vinter, vår och höst. Under sommaren vilar de inne. Övrig tid är vi ute.
Barn mellan 3-4 år äter och vilar inne under vintern samt de dagar det är för kallt för händerna. Övrig tid är vi ute.
Barn mellan 5-6 år äter och vilar inne under vintern och de dagar det är för kallt att äta ute. Övrig tid är vi ute.
Mellanmålet kan också serveras inne där hallen fungerar som en värmestuga under den kalla årstiden. Mullebarnen äter i den varma lekstugan.
F: Vad gör ni när det är -15° C på vintern?
Svar: Vid extrem kyla bedriver vi en viss del av verksamheten inne. Barnen lämnas ute som vanligt. Matsäcken äter vi inne. Sedan går vi ut till skogen eller på gården. Därefter går vi in och har ett något längre pass inne före och efter maten. Då brukar vi pyssla, läsa, sjunga eller baka. Det är meningen att förskolan ska vara lustfylld, fryser man är det inte roligt. Det ställer också extra höga krav på föräldrarna att barnen är välklädda för att vi ska kunna vara ute och leka i snön även när det är -15° C.
F: Vilken typ av leksaker finns på Mullelyan?
Svar: På gården har vi en filosofi om att det som vi kan leka med inne kan vi också leka med ute. Här finns många olika leksaker som spade och hink, bilar, bandyklubbor, båtar, klossar, dockor, djur, pussel, spel, papper och pennor o s v. Materialet växlar efter årstiden. I skogen har vi inga leksaker. Där får barnen fantisera fram sina saker. En pinne kan vara allt från mobiltelefon till en hund. På så vis bryter vi de könsstereotypa leksakerna och lekarna samt stimulerar barnens fantasi.
F: Hur leker barnen?
Svar: Barn leker utifrån det de själva har upplevt. De leker på samma sätt som om de vore på en ”vanlig förskola”. Det finns inte några färdiga leksaker i skogen vilket gör att deras fantasi stimuleras.
Exempel på vanliga lekar: Under granen finns huset. Där lagar barnen mat och lägger i morötter (pinnar), kött (ruttna mjuka pinnar) eller varför inte lite spagetti (tallbarr). Detta serveras på en sten och med en pinne som sked är det bara att börja äta. Glasskiosken är mycket populär.
Andra vanliga lekar kan vara polis och tjuv, familj, hund och katt, att sitta på en sten och köra båt för att fiska, åka bil och handla, leka tunnelbanan som måste lagas eller buss till jobbet, dansa dans- och ringlekar. Barnen hjälper djuren genom att bygga bo, samla mat eller blir till djur själva som klättrar, springer och vilar.
F: Får barnen möjlighet att pyssla?
Svar: Det finns en ryggsäck som är packad med olika saker. Den tar vi med oss till skogen. I ryggsäcken finns bland annat målargrejor, potatisskalare att tälja med samt några spel. Nere på gården finns det alltid möjlighet att pyssla.
F: Sover barnen ute?
Svar: De större barnen vilar (somnar ibland) och hör en saga i skogen under den varma årstiden. De minsta barnen sover alltid inne på grund av att det finns så mycket intryck ute i skogen. Därför är det lättare och lugnare att vila innanför fyra väggar. De behöver också sträcka ut musklerna och slappna av i kroppen, vilket inte är lätt om de sover ute i en vagn på vintern.
F: Hur gör ni med barn med blöja?
Svar: Vi byter blöja innan maten och när det finns ett behov av byte. Nästan alla blöjbyten sker inomhus.
F: Hur sköter ni toalettbesök?
Svar: Det är lite beroende på ålder. När barnen slutat med blöja går vi alltid på toaletten innan vi går till skogen. Väl uppe i skogen har vi ett ”kisställe” bakom stenar samt en nedgrävd hink att sitta på. Skulle något barn bli bajsnödigt går en pedagog med till förskolans toalett som ligger 50 meter från skogen. Är vi långt borta tar vi potta, papper och påsar med oss.
F: Vad ska barnen ha för kläder?
Svar: Barnens kläder ser naturligtvis olika ut beroende på väder och temperatur. Se mer under rubriken kläder här till vänster.
F: Vad ska jag tänka på vad gäller kläderna?
Svar: Tänk på att bomull närmst kroppen kyler. Fleecevantar drar till sig snö. Luva och snören på jacka och tröja är farliga och i vägen. Ett tips är att alltid tänka på ”lager på lager-principen”. Ditt barn måste kunna röra sig för att inte frysa. Det ska alltid finnas ombyteskläder.
F: Hur stora är barngrupperna? Avdelningar?
Svar: På Mullelyan har vi inte traditionella avdelningar utan delar in barnen i grupper enligt I Ur och Skur-metodiken (skogsknopp, skogsknytte och skogsmulle). Det finns ca. 10 barn i respektive grupp och totalt max. 34 barn.
F: Blir barnen friskare om de går på Mullelyan?
Svar: Forskningen visar att barn som går i ”I Ur & Skur-förskolor” inte drabbas av färre sjukdomar. Däremot har de kortare frånvarotid än vad barn har på ”vanliga förskolor”. Se länken:
F: Vad förväntas av mig som förälder på Mullelyan?
Svar: Att du vill engagera dig i ditt barn och förskolan. Fråga om det är något du undrar över. Titta på informationstavlan i hallen, Tyra-appen och vid barnens hyllor samt kolla att barnet har tillräckligt med extra kläder i sin låda. Mer information om vad vi förväntar oss av dig som förälder ger vi om ni kommer på besök.
F: Kan jag som förälder vara med en dag på Mullelyan?
Svar: Ja, föräldrar kan vara med på Mullelyan. Det ser vi bara som positivt. Det blir enklare för dig som förälder att få en bild av vad barnet gör om dagarna. Fråga bara pedagogerna om en lämplig dag som passar både er och verksamheten.